Vad betyder ekonomiskt oberoende för dig?

Termen “ekonomiskt oberoende” har inte undgått någon. Tanken om att leva ett liv utan ekonomisk osäkerhet och med totalt frihet att spendera sina dagar precis som en vill är något de allra flesta drömmer om. Ofta när vi tänker på ekonomiskt oberoende personer tänker vi på mångmiljardärer och världskända personer. Men vad betyder egentligen ekonomiskt oberoende och när blir en person det?

Den mesta konkreta definitionen av ekonomiskt oberoende är att kunna leva på avkastningen av sina besparingar. Frågan om hur mycket besparingar en person behöver ha är då starkt anknuten till hur mycket pengar den behöver ha varje månad för att kunna leva det liv den önskar. I tabellen nedan kan du se hur mycket pengar per månad du kan få ut på avkastning givet olika besparingsbelopp och förväntade avkastningar:

Tabell över månatlig avkastning

Så för en person som nöjer sig med att leva på 10 000 kr per månad och har en optimistisk syn på aktiemarknaden, dvs tror på 10% avkastning, behövs “bara” 1,2 miljoner kronor för att kalla sig själv ekonomiskt oberoende.

Det vi på Student Brew vill förmedla är att termen ekonomiskt oberoende är relativ och en individuell fråga. Ifall du vill flyga privatjet och köpa en ny Rolex i veckan så behöver du uppnå avsevärt högre besparingar. Men om du nöjer dig med ett överlag trivsamt och bekvämt liv så kanske ditt drömliv är närmare än du tror. Ibland kan det hjälpa att resonera i termer av önskad konsumtion snarare än i bara pengar.

Här kommer en uppmaning: Sätt dig ner med en partner eller kompis och lista alla kostnader förenade med ditt drömliv, men va realistisk. T.ex. jag vill ha:

  • Ett hus som kommer kosta mig 5 miljoner vilket ger mig boendekostnader (lån, amortering etc) på 20 000 kr / månad
  • En bil som kommer kosta mig 100 000 kr.
  • Resa för 10 000 kr / månad
  • Etc.

Summera ihop vad ditt drömliv hade kostat dig varje månad. Räkna sen baklänges hur mycket besparingar du behöver uppnå för att avkastningen ska täcka de kostnaderna → där har du vad ekonomiskt oberoende betyder för dig. Lek sen med tanken hur mycket du behöver spara av din lön sen när du börjar jobba för att uppnå det beloppet. T.ex. om du investerar 3000 kr / månad i 25 år har du ungefär 3,7 miljoner kr givet en genomsnittlig avkastning på 10%. Givet fortsatt samma avkastning kan du därefter leva på 30 800 kr / månad.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!