Trendiga förkortningar och begrepp

De senaste åren har präglats av förkortningar och slang inom tech och finans. Nedan följer ett gäng förklaringar som kan vara bra att ha i sitt ordförråd för att kunna hänga med i diskussionerna.

DeFi - Decentralized Finance, ett samlingsnamn för finansiella tjänster som byggs kring kryptovalutor och blockkedjeteknologi. Det kan till exempel vara decentraliserade banktjänster eller försäkringstjänster det rör sig om.

SPAC - Special Purpose Acquisition Company. En SPAC är ett företag som inte har någon egen verksamhet utan som har bildats med syftet att få ihop pengar genom en IPO för att sedan inom ett givet tidsfönster köpa eller gå ihop med andra bolag.

FAANG - Akronym som står för Facebook (nu Meta), Apple, Amazon, Netflix och Google. Används dels i samband med diskussioner kring börs och aktier, men även ofta när det tals om arbetsgivare. Att jobba på ett FAANG-bolag ses enligt vissa som åtråvärt.

Unicorn - Bolag som värderas till över 1 miljard dollar. Används oftast i samband med techbolag. Nästa steg efter att ha blivit en unicorn är att nå decacorn-status (värderad till 10 miljarder dollar).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!