Work-Life Balance EP2

Förra veckan kickade vi igång vår short series om work-life balance. Syftet är att ge dig konkreta tips på hur du kan uppnå produktivare dagar och ett lugnare sinne. Den första uppmaningen vi gav var att skriva upp dina timmar koncentrerad pluggtid under veckan. Om du inte har gjort det kan du försöka göra det retroaktivt nu eller göra en grov uppskattning. Utifrån resultatet kan du fundera över följande:

  • Är det mer eller mindre timmar än du hade förväntat dig?
  • Är det mer eller mindre än du hade planerat? Hade du en ens plan?
  • Är nu nöjd med resultatet, dvs har du hunnit/lärt dig tillfredsställande mycket eller känns det som du ligger efter/har prokrastinerat uppgifter?

Hela våra yrkesliv är modellerade efter tid som ett mått på produktion, ta t.ex. den standardiserade 40-timmars arbetsveckan. Problemet med att mäta produktion i termer av tid är att vi nonchalerar den viktigaste parametern: resultatet. Som student är det lätt att hamna i tankar som “idag borde jag borde sitta och plugga till 22”, utan egentlig plan på vad exakt det är som kommer ta till 22 att slutföra. Att spendera tid för tidens skulle leder sällan till bättre inlärning eller högre studieresultat. Uppmaningen den här veckan blir därför till dig som just nu har ett tidsorienterat perspektiv att istället prova ett resultatsorienterat mindset.

Uppmaning 2: Istället för att planera den kommande veckan i termer av “På tisdag ska jag sitta mellan “13-17” så sätter du upp en tydlig plan för vad det är du ska hinna på tisdag och alla andra dagar i veckan. T.ex. “På tisdag ska jag ha läst sidan 8-40 och skrivit 500 ord”. Försök sen följa planen oavsett tid det tar, givet att du har formulerat rimliga mål till dig själv. Blir du klar snabbare än du tänkte kan du med gott samvete göra något annat resten av dagen.

Tips: Sätt upp en veckoplanerar i Notion för följande uppmaning

I nästa vecka kommer vi utvärdera konsten att formulera sina dagsmål och lära sig själv hur mycket som är rimligt att hinna under en dag. Det finns t.ex. studier som visar på att den maximala tiden som en människa är kapabel att djupt koncentrera sig per dag är 2-4 timmar. Frågan är, när på dygnet är dessa för dig och hur borde du dela upp dem?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!