Wordle, Nerdle och allt däremellan

Wordle, ett dagligt spel som nog bäst kan beskrivas som en blandning mellan korsord och det klassiska spelet Mastermind, har de senaste månaderna tagit onlinevärlden med storm. Själva spelet i sig är oerhört enkelt - du har 6 gissningar på dig att ta reda på dagens ord, genom att gissa på ord innehållandes 5 bokstäver. Varje gissning resulterar i information om bokstäverna i ordet du gissade på, gråa rutor betyder att bokstaven inte finns i det efterfrågade ordet, gult innebär att bokstaven är korrekt men platsen är fel, och grönt betyder rätt bokstav på rätt plats. Spelreglerna är inget nytt i sig utan härstammar från en gameshow vid namn Lingo som började visas på 80-talet. Trots detta lyckades Wordles skapare, Josh Wardle, att skapa ett spel där miljontals spelare återkommer varje dag för att spela på nytt. Hur gick detta till?

Josh Wardle är inte helt okänt på internet sedan tidigare. Han har tidigare skapat de sociala experimenten Place och The Button, båda två med stora genomslag genom Reddit. Prototypen till Wordle skapade han redan 2013 då han jobbade på Reddit (Wordle är som du kanske listat ut en liten ordlek på hans efternamn Wardle). Först i januari 2021 fortsatte han att bygga då han ville ha något att spela tillsammans med sin partner och i oktober samma år gjorde han spelet publikt via sin hemsida. Några få månader senare, i januari 2022 hade spelet över 2 miljoner användare. Josh valde tidigt att inte lägga in några annonser eller på andra sätt tjäna pengar på spelet. Det gick ändå rätt bra för Josh. För ett par veckor sen gick The New York Times ut med nyheten att dem köpt Wordle för en ej avslöjad summa pengar (”lower 7-figures”, så åtminstone 9-10 miljoner svenska kronor, förmodligen aningen mer än så).

En av anledningarna till Wordles succé är spelets “dela”-funktion. Istället för att dela svaret på sociala medier, vilket skulle förstöra spelet för många då det efterfrågade ordet varje dag är samma för alla, eller bara en länk till spelet i sig, delar man resultatet i form av de färgade brickorna på vilka bokstäverna skrivs. På så sätt är det enkelt för folk som vill att skryta om sina resultat utan att förstöra det roliga för andra. Nedan visas ett exempel på hur en delning från ett spelresultat kan se ut.

Wordle 239 3/6

⬛⬛🟨🟨⬛ 🟩🟩⬛🟩🟩 🟩🟩🟩🟩🟩

I samband med att Wordle växte explosionsartat dök det upp flertalet varianter av spelet. Dels varianter av spelet på andra språk (Ordsnille och Ordel är två svenska varianter du kan kolla upp), Nerdle (en Wordle-klon där du istället för ord ska hitta matematiska funktioner) samt Three Magic Words, en slags flerstegsvariant av Wordle med olika svårighetsgrader. Jag kan varmt rekommendera alla ovan nämnda varianter, så klart inklusive originalet själv, om du tycker kluriga spel är kul och vill testa dina kunskaper dagligen.

Sugen på att testa? Spela här:

Wordle - https://www.nytimes.com/games/wordle/index.html

Nerdle - https://nerdlegame.com/

Ordel - https://ordel.se/

Ordsnille - https://ordsnille.brusman.se/

Three Magic Words - https://www.threemagicwords.app/play

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!