Vad är Web 3.0?

Termen Web3 myntades 2014 av Gavin Wood, en av medgrundarna till kryptovalutan Etherum. Web3 är en ny iterering av webben (www) baserat på blockkedjeteknik, som inkluderar koncept som decentralisering och tokenbaserade ekonomier. Vanligtvis så ställs Web3 i jämförelse med Web 2.0, där data ofta är samlat på ett och samma centraliserat ställe. Det här kallas ofta för “Big Tech” och några exempel är Facebook, Snapchat, Google, med fler. Web3 har som mål att vara decentraliserat som Web1 med ha samma mängd av information och data som Web2. Eftersom Web3 är decentraliserat så använder man sig av NFT’s och fungibla tokens för att bevisa ägarskap och kontroll. Du kan läsa mer om NFT’s i vår artikel om NFT’s

Hur fungerar Web 3.0?

Web3 bygger på blockkedjeteknik, där all information som publiceras går till den publika ledgern på blockkedjan. Liknande som hur kryptovalutor fungerar så behöver allt bli verifierat av nätverket innan det blir accepterat. Rent teoretiskt så kommer appar på web3 kunna möjliggöra för användare att växla information och valuta utan en mellanhand. Eftersom Web3 är decentraliserat och byggt på en blockchain så kommer det inte finnas några krav eller tillstånd utan vem som helst kan komma åt det utan några uppgifter.

Istället för att det skulle lagras på serverar som det gör idag så skulle det lagras på själva nätverket och allting som förändras skulle bli sparat på blockkedjan.

Varför Web 3.0?

Många av entusiasterna av Web3 tror på att det här är framtiden. Förespråkarna menar att centraliseringen som skett med Web 2.0 ger enskilda företag möjlighet att själva ackumulera allt värde. I Web3 så skulle ägarskapet och värdet istället ligga hos alla användare och utvecklare. Detta med hjälp utav NFT’s och fungibla tokens. Web3 har som mål att vara helt decentraliserat men fortfarande vara lika rikt på innehåll som Web 2.0 är. Det här låter ju hur grymt som helst, vad talar egentligen emot det?

Tekniken som Web3 bygger på är ett protokoll. Generellt så är protokoll segare än en plattform. Efter 30 år av email så är det fortfarande okrypterat, medan WhatsApp gick från okrypterat till fullt e2ee i ett år. Det underliggande problem i det här läget är för att ändra något decentraliserat så tar det antingen väldigt lång tid eller så går det inte alls.

En annan stor del som talar emot Web3 är att det är uppbyggt med samma fällor som Web1. För att kunna använda den underliggande tekniken så behöver man bygga plattformar för att integrera med tekniken. Den enda skillnaden nu är att det troligen kommer bli andra organisationer och företag som har dessa plattformar. Några exempel: Infura, OpenSea, Coinbase, Etherscan.

Den stora frågan är ifall Web3 kommer verkligen bli decentraliserat och ifall gemene man kommer kunna nyttja det. Web3 är fortfarande ungt och vi får helt enkelt vänta och se hur det kommer se ut i framtiden.

För lite fortsatt läsning:

https://moxie.org/2022/01/07/web3-first-impressions.html

https://future.a16z.com/why-web3-matters/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!