Nft gif

Vad är NFT och varför blir folk rika?

Termen NFT har inte undgått någon som har rört sig på internet och sociala medier de senaste månaderna. Kanske har du snappat upp att det står för “non-fungible token” och att det handlar om konst och blockkedjor men är fortsatt osäker på dess verkliga innebörd. I den här artikeln bryter vi ner den nya hypen och förklarar tekniken bakom, varför denna våg av intresse och varför personer tjänar förmögenheter.

Inte likvärdigt med kryptovaluta

NFT är en akronym för “non-fungible token” eller “icke-fungibel token” på svenska. Konceptet bygger på blockkedjeteknik som fått sitt uppsving de senaste åren och byggdes initialt som ett lager på kryptovalutan Bitcoin. Att något är “non-fungible” betyder att det är unikt digitalt identifierat och kan inte kopieras, ersättas eller delas upp. En NFT finns inte i fysisk form men kan tillskrivas både digitala och fysiska tillgångar som en form av distinkt digital egenskap för att intyga att det inte finns en annan kopia i världen. Till skillnad från kryptovalutor kan inte NFT’s handlas eller bytas i likvärdighet. Detta skiljer NFT från kryptovalutor, som är identiska med varandra och kan därför användas som ett medium för kommersiella transaktioner. T.ex. är 1 Bitcoin likvärdig med 1 annan Bitcoin representerad på blockkedjan, så är inte fallet med NFT’s.

Sälja och köpa NFT’s

Varför är det bra då? Säg att du skapar ett stycke digital konst som du vill sälja. Innan NFT har digital konst varit lätt att kopiera, lättare än att t.ex. måla en trovärdig fysisk förfalskning av Mona Lisa. Till följd har det varit svårt för upphovsskapare att göra anspråk på upphovsrätt och du som köpare har inte kunnat intyga originaliteten i de verk du köper. På så sätt har ägandet av digitala tillgångar på internet varit svårt att upprätthålla. Med en NFT kan du representera din digitala tillgång, konsten, med en unik digital identifiering. Din konst är då associerad med unika digitala attribut som representerar tillgången i en blockkedja. Ägaren av konstens NFT erkänns alltid som ägare av konsten. Du kan nu sälja din digitala konst via blockkedjan, i utbyte mot överenskommet pris i kryptovaluta, genom att förmedla äganderätten av den associerade NFT’n.

Trots sitt ursprung i Bitcoin fick NFT sitt uppsving genom valutan Ethereum tack vare sin applikationsplattform som gör det det enkelt att skapa NFT’s till önskade tillgångar. Idag handlas och säljs NFT´s även på plattformar som Tezos som möjliggör skapandet av NFT’s för ett brett utbud av digitala och fysiska tillgångar. NFT’s kan användas för autentisera digitala tillgångar som sociala medier inlägg, meme, musik, spel och digital konst. NFT’s kan också användas för att representera och identifiera fysiska tillgångar som t.ex. målningar, skulpturer, vinylskivor, smycken, ädelstenar och antikviteter. En förutsättning för att kunna skapa en NFT till din tillgång är dock att det går att spåra artikeln tillbaka till skaparen och den ursprungliga ägaren. Det finns nischade plattformar för NFT’s som representerar fysiska tillgångar men den största och mest utbredda marknaden är idag för digitala tillgångar.

Hur värderas NFT?

Ägaren av en NFT äger både tillgångens associerade token såväl som den tillgång som den representerar. I de fall där en NFT representerar en digital egendom såsom en Tweet eller en meme, ger ägandet vanligtvis köparen “skryträtt” när det kommer till ägandet men det betyder inte nödvändigtvis att andra behöver ta bort denna Tweet eller meme och dölja det från allmänheten. På samma sätt bryter inte alla som använder tillgången upphovsrätten. Det gör att de flesta digitala NFT’s är samlarobjekt som inte kräver att den egentliga egendomen förstörs eller begränsas från allmän användning.

När det gäller digitala NFT’s som memes eller digital konst är värdet av tillgången, precis som fysisk konst, ett föremål för spekulation och hype. Säljaren kan välja vilket startpris som helst. Det är upp till köparna vad de är villiga att betala för tillgången. Till exempel auktionerades en Tweet från Twitter grundaren Jack Dorsey ut med utropspris på 1 dollar. Slutpriset blev hissnade 2,9 miljoner dollar som betalades i Ether, valutan på blockkedjan Ethereum. Köparen fick en NFT som representerar tweeten tillsammans med Dorseys autograf. På så sätt går det att jämföra NFT’s för digitala verk med materiella samlarobjekt, där tillgångens pris huvudsakligen beror på vad en faktisk köpare är villig att betala för den. NFT’s har möjliggjort ett ägande av internets största hyper. Något som skapar ett lukrativt segment för skapare, samlare och återförsäljare av digitala samlarobjekt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!