Touch typing like a pro

Kanske har du sett hur vissa kan sitta och skriva på datorn i ultrarapid hastighet, utan att släppa blicken från skärmen en enda sekund. Chansen är rätt stor att personen använder sig av så kallad “touch typing”, en av flera olika metoder för att skriva snabbt och felfritt på ett effektivt sätt med hjälp av alla tio fingrar.

Grundprincipen är följande - tangentbordet har en så kallad “home row”, hemraden, som är fingrarnas kontinuerliga start och slutposition. Du har kanske märkt att tangenterna för f och j har små upphöjningar? Där placerar du dina pekfingrar, med resterande fingrar på tangenterna bredvid (och tummarna vilandes på/vid mellanslag). I och med upphöjningarna är det lätt att snabbt känna om fingrarna är på rätt position utan att behöva titta. Bilden nedanför illustrerar hemraden. Viss skillnad blir det på svenska tangentbord då semikolon-tangenten ersätts av bokstaven ö.

touchtype.png

Cy21, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Varje finger har sedan ansvar för vissa specifika tangenter och dessa tangenter får enbart användas av det angivna fingret. Det kan ta emot till en början när man är van vid att skriva på ett visst sätt. När en bokstav har skrivits så återvänder fingrarna alltid till hemraden. Bilden nedan visar vilka tangenter som tillhör vilka fingrar. Igen, på ett svenskt tangentbord blir det viss skillnad eftersom att layouten ser lite annorlunda ut, men principen är den samma.

fingerpositions.png

Onlinetyping.org, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Det finns mängder med resurser på nätet för att träna på touch typing, exempelvis www.keybr.com (ett svenskt alternativ är exempelvis https://ordiminuten.se/). En enkel sökning på touch typing ger fler förslag ifall du är intresserad. Lycka till!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!