sleep gif

Somna snabbare med alfabetstekniken

De flesta av oss har nog någon gång i livet haft svårigheter att somna på kvällarna. Det kan vara något som gnager i tankarna, stress inför en tenta eller deadline, eller annat som gör det svårt att slappna av. Det finns många olika självhjälpsmetoder ute på internet för att hjälpa dig att somna, alltifrån stretchövningar till olika ordlekar. En sådan ordlek är den så kallade “alfabetstekniken”. Det finns många varianter av denna, men målet är detsamma - att ge hjärnan en enkel uppgift att fokusera på så att alla stressande och oroande tankar kan försvinna en stund och ge dig en chans att somna.

Metoden är väldigt enkel. När du lagt dig i sängen så väljer du en kategori av något, det kan vara djur, namn, städer eller vad som helst. Du går sedan igenom alfabetets bokstäver från A till Ö och försöker komma på något från din kategori som börjar på den bokstaven. Du kan själv välja om det ska vara en, två, tre eller fler ord du måste komma på. Kommer det en bokstav där du inte kommer på något så är det bara att hoppa över bokstaven, och börjar tankarna vandra iväg så är det bara att försöka komma ihåg vilken bokstav du var på eller bara börja någonstans igen. Det finns inga krav eller fel du kan göra. Kommer du igenom hela alfabetet med din kategori så är det bara att ta en ny och börja om.

Svårighetsgrad på ord, hur många ord du ska komma på och så vidare är det bara att du testar dig fram till. Ett förslag kan vara att börja på två ord per bokstav, och testa kategorier som städer, djur och namn. Efter ett par kvällar kanske du har stenkoll på alla djur som börjar på alfabetets alla bokstäver. I så fall är det bara att göra uppgiften lite svårare så att hjärnan fortfarande har något att syssla med, exempelvis enbart djur som lever i vattnet, djur som lever vilt i Sverige och så vidare. Med det sagt så kanske detta inte fungerar lika väl för alla, men det är en otroligt enkel metod att testa under perioder du har svårt att somna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!