Side hustle som student - Något för den kreativa skaparen

Förra veckan drog vi igång vår serie om tips på “side-hustles” du kan ha som student för att fylla på studentkassan. Vårt första tips var att fylla i betalda marknadsenkäter och vi gav tips på ett gäng olika plattformar. Den här veckan kommer vi ge ett tips på en sidosyssla som tilltalar den påhittiga med ett sinne för att skapa saker.

Har du någon upplevt ett vardagligt problem hemma som en smart liten konstruktion hade kunnat lösa? Det kan t.ex. vara avsaknaden av ett perfekt litet stativ till din mobil så du kan kolla på serier när du lagar mat. Eller har du ett öga för design och en ide för en snygg heminredningsdetalj? Kanske är du konstnärlig och har en idé för en kollektion samlarobjekt? En teknik som många inte känner till och som få nyttjar är 3D-printing. Idag finns många 3D-print företag som kan skriva ut dina designer till ett lågt pris och det kan vara lättare än du tror att komma igång. Därefter kan du sälja din smarta, snygga eller praktiska konstruktion, både som digital ritning men även som verkliga exemplar. Såhär kan du gå tillväga:

  1. Börja med att göra en grov skiss av av din idé. Rita på ett papper så bra och detaljerat du kan vad du vill skapa för något som du tror att också andra kan vara intresserade av. Fråga gärna din kompisar om de skulle vara intresserade av att köpa din design.
  2. När du har bekräftat behovet av din design hos några väl valda personer i din målgrupp hittar du en frilansare på fiverr.com som kan skapa en 3D-modell över din skiss i STL-format. Priserna för det kan variera men det brukar ligga på kring 500 kr - 1000 kr.
  3. Sen skickar du STL-filen till lämplig leverantör av 3D-printade föremål. T.ex. 3D Print Sverige, 3D Labs eller 3D Skaparna. Beroende på storlek och material av din konstruktion kommer priset variera men enskilda exemplar är en förhållandevis låg investering, även för en student.
  4. När du får hem designen så kan testa och utvärdera designen. Fråga dina kompisar vad de tycker om den och vad de hade varit villiga att betala för att få en likadan. Gör sen en kostnadskalkyl för att ta fram fler och sätt ett pris.
  5. Givet ett bra resultat kan du nu sälja din design genom att printa fler exemplar och sälja genom olika plattformar och kanaler, t.ex. Blocket eller Facebook Marketplace. Du kan även sälja själva ritningen du har tagit fram på lämpliga e-commerce forum som t.ex. turbosquid, cgtrader eller rendorosity. Där kan du även hitta färdiga ritningar som du kan köpa, printa och sälja fysiska exemplar av.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!