Så får du ett fett internship i sommar

Vad är internship?

Ett “internship” används ofta som ett begrepp på en mer kvalificerad och tidsbegränsad praktik. Ett internship riktar sig vanligtvis mot studenter och unga akademiker. Längden på ett internship kan variera men är ofta mellan tre till tolv månader och kan erbjudas när som helst under året. Vanligt är att organisationer, ofta stora företag inom tech, finans och juridik erbjuder ett internship på sommaren som en form av sommarjobb. Organisationer använder ett internship för att attrahera, hitta och utvärdera nya unga talanger. För dig som student så är det en unik chans för att komma ut i arbetslivet och få in en fot på ett företag och visa att du är deras framtida talang.

Hur får du ett internship**?**

Det finns flera vägar för att hitta och söka ett internship. Ofta annonseras ett internship på liknande plattformar som sommarjobb eller på olika studentsidor och grupper. Du kan även leta efter möjligheter till ett internship på organisationernas egna hemsidor. Vårt bästa tips på Student Brew för att få ett internship är att visa framfötterna och vara modig. Vi föreslår följande metod:

  1. Gör en lista på dina 5 drömföretag där du verkligen skulle vilja göra ett internship i sommar.
  2. Gör en kartläggning över personer på dina 5 företag, gärna chefer och mellanchefer med övergripande ansvar, som jobbar på en avdelning och med saker som du är intresserad av. Hitta kontaktuppgifter till personerna.
  3. Skriv ett mail direkt till de här personerna där du presenterar dig och säger att du är en student som ser upp till den yrkesroll som personen har och att du gärna skulle vilja jobba med samma sak i framtiden. Sen frågor du om du kan få bjuda den här personen på lunch eller komma på ett arbetsplatsbesök för att få höra om personens yrkesliv och hur det är att jobba för den här organisationen. Människor tenderar att vara medgörliga och känna ett ansvar när de känner sig uppskattade och som förebilder ;)
  4. Under er lunch eller kaffe på kontoret är du positiv och supernyfiken på personen, organisationen och ställer massa frågor. Personen kommer sannolikt att besvara din nyfikenhet med frågor om dig. Berätta om dina studier, intressen och smyg även in dina bra kvalitéer ;) Vid rätt tillfälle frågar du om organisationen har några internships eller möjligheter till sommarjobb.
  5. Förhoppningsvis har du gjort ett gott intryck och din kontaktperson gör vad den kan för att ge dig ett internship i sommar! Säg att du kan hålla ställningarna medan hen är på semester ;) Även om du inte får ett internship har du etablerat en kontakt på ett av dina drömföretag. Dessutom har du ju 4 till chanser med de andra företagen på din lista!

Betalt eller obetalt?

Ett internship kan vara betalt eller obetalt beroende på vad du kommer överens om med organisationen. Det är dock viktigt att notera att ett internship skiljer sig från en vanlig tidsbegränsad anställning och syftar mer till att du ska få en insyn i en arbetsplats, lära dig nya saker och bli inspirerad. Det kräver ofta tid och engagemang av en handledare och du kommer förmodligen inte att tilldelas så mycket ansvar eller har några större skyldigheter. På så sätt är det rimligt att också förvänta sig mindre ersättning än ett vanligt arbete. Student Brew rekommenderar att du utgår från att arbetet kommer att vara obetalt men ser belöningen som ett utökat nätverk, möjligheter till framtida jobb, större insikt i vad du vill jobba med, ökad kunskap m.m. Dessutom brukar det vara så att om du gör ett bra jobb under ditt internship så kommer organisationen gärna att vilja kompensera dig på något sätt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!