Rensa dina tankar - Kraften att skriva dagbok och hur du börjar

Om du inte redan har det, tänk dig att du har på dig ett par skitiga glasögon. Vad ser du? Vanligtvis skulle du putsa dem lite med tröjan när de blir lite smutsiga men vad skulle hända om du inte gjorde det?

Att se igenom ett par smutsiga glasögon gör det svårt att faktiskt se världen som den är. Detsamma gäller med dina tankar. Det är lätt att under vissa perioder i ens liv låta tankarna ta över och inte se världen lika klart längre. Att skriva dagbok är ett sätt att “putsa sina glasögon” och få ut sina tankar och se klarare.

Det är en av de stora anledningarna till att jag skriver dagbok. För att kunna rensa tankarna men även för att komma ihåg tankar och idéer. Det blir ett sätt för mig att dokumentera vad jag gör och som jag sedan kan titta tillbaka på.

Hur du börjar

Börja med att hitta ett medium. Jag skriver med papper och penna, men här finns det egentligen inga gränser. Du kan skriva digitalt eller till och med fotografera det du tänker. Här handlar det om att hitta sitt sätt. Vissa tycker om att rita och skissa ner teckningar. Det är viktigt att du inte känner något tvång. Det finns inga rätt eller fel. Matthew McConaughey säger det väldigt bra i denna video: https://www.youtube.com/watch?v=IURNO3PkO1A

Se att skriva dagbok som en rutin/vana som kommer underlätta för dig i vardagen.

För att skapa nya vanor så kan vi plocka lite effektiva tekniker från boken Atomic Habits.

Gör det uppenbart

Gör det uppenbart för dig själv att skriva dagbok. Till exempel: lägg fram dagboken på bordet så att när du sätter dig för att äta frukost så kan du skriva dagbok.

Gör det attraktivt/roligt

Kombinera att skriva dagbok med någonting du tycker om att göra. Till exempel när du gjort din kaffe och dricker den på morgonen så skriver du dagbok.

Gör det enkelt

Börja litet och enkelt. Börja skriva dagbok med små enkla tider och spendera mer och mer tid på dagboken. För att ge dig en kickstart så har vi skapat tre stycken nivåer som du kan börja skriva dagbok efter.

Nivå 1 (5-10 minutes)

Börja med lite tacksamhets reflektioner. Reflektera över tre stycken saker du är tacksam över idag. Skriv sedan någonting du ser fram emot under den kommande dagen. Därefter skriv någonting kul som hände igår.

Nivå 2 (10-20 minutes)

Bygg vidare på nivå 1 och lägg till några fler reflekterande frågor.

  • Vad är jag stressad över idag? Varför?
  • Hur är jag medskyldig till att skapa förutsättningar för mitt liv som jag säger att jag inte vill ha?
  • Vad gör/säger jag som går emot den jag försöker vara?

Nivå 3(30-45 minutes)

Använd nivå 1 och nivå 2 och lägg till något annat du vill dokumentera. Det kan vara något om dig själv eller någon ny ide du håller på att utforska. Målet här är att nå en specifik volym av text varje dag. Till exempel två stycken sidor i din dagbok.

Gör det tillfredsställande

När att skriva dagbok har blivit en vana så kommer du få en belöning i form av klarare tankar, bättre humör och en starkare självmedvetenhet. Men i början kan det vara svårt att få den här belöningen. Så ge dig själv små belöningar när du har skrivit dagbok tills att skriva dagbok blivit en kraftigt vana i ditt liv.

Nu är det redo att börja skriva dagbok. Det viktiga att komma ihåg är att det inte finns några fel, det handlar bara om att skriva, rita, rensa tankarna, dokumentera, m.m.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!