Utnyttja balkongen som din trädgård

Vi fortsätter att haka på trenden om att odla på liten yta fast denna gång med fokus på hur du kan utnyttja balkongen som sin trädgård. Att odla ute på balkongen kan vara lika effektivt som att odla i en vanlig trädgård. Det finns dock några saker som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång.

Till att börja med så kan det vara bra att kolla vad för maxvikt din balkong klarar av. När du odlar med mycket jord som dessutom blir blöt så kan det snabbt bli väldigt tungt. Det sista du vill är att din “trädgård” ska rasa ner med dig eller på någon annan.

När du har koll på maxvikten så är nästa sak att undersöka i vilket väderstreck din balkong ligger i, det påverkar nämligen vad du kan odla. Ligger din balkong i söderläge ska du vara glad för där har du som bäst odlingsmöjligheter, ligger din balkong i norr så kan du fortfarande odla men troligen inte lika lätt och inte vad som helst. Väst och öst är inte lika bra som syd men du kan fortfarande ha god odlingsförmåga.

För att komma igång med odling på din balkong behöver du göra en plan för vad och hur mycket du vill odla. Vill du maximera hela din balkong och odla chili, tomat, gurka, sallad, örter, med fler så kan det vara bra att göra upp en skiss för hur du ska få plats med allt och sen även en plan på när det ska sås och ifall det är något som ska för-sås. Ifall du vill börja smått och bara odla t.ex. en liten örtträdgård så kan det räcka med en blomlåda som du fäster i ditt balkong räcke.

När det kommer till vad du enklast odlar i på din balkong så är det oftast smidigast med vanliga krukor och blomlådor. Om du vill utöka trädgården mer och spara vikt kan du använda dig av odlingssäckar eller bygga egna odlingslådor, lite som minibalkong pallkragar.

När du har planerat och du har allt du behöver för att börja så är det bara att sätta igång. Odling handlar mycket om att experimentera och testa olika saker, för att börja så behövs ingen superdyr utrustning eller kvalitetsjord. Testa smått först och ifall du tycker om det så kan du nörda ner dig ytterligare.

Snabba steg för att börja odla på balkongen

  • Kolla upp vilken maxvikt din balkong klarar av

  • Kolla upp vilket väderstreck din balkong ligger i

  • Planera växter att odla efter det läge din balkong ligger i

  • Planera hur och vart dina odlingar ska vara på balkongen

    Några olika sätt att odla på är krukor, blomlådor, odlingssäckar, etc.

  • Planera när allting ska sås och försås

    På det flesta fröpaketen står det när det ska sås och även ifall det kan behövas för-sås. För en guide gällande förkultivering se Blomsterlandets guide

  • Njut av processen! 😀

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!