Motivation genom Goldilocks-regeln

Att hitta och upprätthålla motivation för något är inte en lätt sak. I många fall handlar det om svårighetsgraden på uppgiften.

Om du älskar tennis och försöker spela en seriös match mot en fyraåring så skulle du rätt snabbt bli uttråkad för att det är för lätt. Du vinner hela tiden. Jämför det här med om du skulle spela mot ett proffs som Roger Federer eller Serena Williams. Även då skulle du tappa motivationen snabbt eftersom att det är alldeles för svårt.

Om du nu tänker dig någon som är lika bra som dig. Under matchens gång så vinner du lite och du förlorar lite. Du måste ha fullt fokus, inga distraktioner. Precis den nivån av hanterbar svårighet är ett perfekt exempel av Goldilocks-regeln.

Goldilocks-regeln säger att maximal motivation sker när du arbetar på uppgifter som är precis på kanten av ens maximala skickligheter. Inte för svårt. Inte för enkelt.

Så nästa gång du behöver bli mer motiverad kom ihåg Goldilocks-regeln och utmana dig så att du konstant är på din maximala gräns. På så sätt kommer du uppnå maximal motivation men även maximal avkastning på din utveckling.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!