JWST - James Webb Space Telescope

På juldagen 2021 skickades rymdteleskopet James Webb Space Telescope, JWST, upp i rymden efter många års utveckling och planering. JWST är ett så kallat IR-teleskop som registrerar infraröd strålning. Teleskopet är en efterföljare till Hubble-, och Spitzerteleskopen, där Hubbletelskopet kanske är mest känt med sin Hubble Ultra Deep Field-bild som porträtterar tusentals galaxer (https://esahubble.org/images/heic0611b/).

JSWT befinner sig nu på sin slutdestination ca 1,5 miljoner km från jorden, i en av jordens lagrangepunkter, en plats där jordens och teleskopets gravitation tar ut varandra och teleskopet förblir stationärt. För tillfället befinner sig teleskopet i en fas av kalibreringar, tester och finjusteringar. Förhoppningarna för vad teleskopet ska leverera är höga och häromdagen släpptes en bild som togs för att rikta in teleskopets speglar. På bilden kan flera galaxer urskiljas vid sidorna av den stjärna som var fokus för bilden. Bilden ger ett litet smakprov för vad som komma skall, och det ser vi fram emot!

En komplett beskrivning av bilden från JWST och den process som teleskopet befinner sig i just nu kan läsas här https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-webb-reaches-alignment-milestone-optics-working-successfully

Här kan man följa JWST https://www.jwst.nasa.gov/index.html

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!