Investera CSN som Warren Buffet

Att spara pengar med enbart ett CSN som intäkt är svårt. De allra flesta studenter lever med små marginaler och har inte många kronor över varje månad för eventuella investeringar eller sparplaceringar. I förra veckans artikel om hur små investeringar kan överträffa räntekostnaderna för ditt CSN visade vi dock hur små insatser kan få stor effekt på lång sikt. Den här veckan vill vi ge tips på en konkret metod för att börja spara undan pengar för små investeringar.

Metoden härstammar från världskända ekonomen Warren Buffet och bygger på ett “substitutionstänk” när du konsumerar varor och tjänster. Grundprincipen är att när du är påväg att köpa en ny vara eller tjänst, som inte ingår i dina mest basala behov som t.ex. mat, så ska du väga värdet som inköpet ger dig nu kontra vad motsvarande investering kan vara värd för dig om säg 10 år. Säg t.ex. att du är på väg att köpa en ny tröja för 500 kr. Innan du gör köpet behöver du fundera över, “vad vill jag helst ha?”

  1. Den här tröjan nu, till ett värde av 500 kr.

  2. 1 079 kr om 10 år som en motsvarande investering hade varit värt, givet en genomsnittlig avkastning på 8%.

Syftet med metoden är att oavsett beslut belöna vår hjärnas behov av kortsiktig glädje och dopaminer. Oavsett val får du ju någonting? Antingen vetskapen om framtida pengar eller en ny tröja. För att förhöja effekten ytterligare rekommenderar vi att du skriver ner varje gång du väljer investeringen istället för det nutida köpet och summerar ihop det förväntade värdet av dina investeringar. Du kommer snabbt märka hur dina förväntade tillgångar om 10 år går upp och glädjen att välja investeringen framför det direkta inköpet kommer öka.

Tips: Använd följande räntekalkylator för att snabbt se vad en investering för motsvarande belopp kommer att vara värd på den tidshorisont som du investerar. Vi utgår från en placering i en bred indexfond med en genomsnittlig avkastning på 8%.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!