Här finns stipendierna

Har du hört om andra som fått stora summor stipendiepengar och med viss avundsjuka funderat på varför du inte också kan få det? Det kan du! Varje år delas stipendier ut i Sverige för miljarder kronor varav en stor andel går till studenter, akademiker och forskning. Stipendier ges ut av universitet, studentföreningar / nationer, fackförbund, stiftelser, kommuner, företag och egentligen alla sorters organisationer. Att söka stipendier tar lång tid, inte allra minst vad gäller att hitta stipendier som just du är kvalificerad för. Det kan dock vara mödan värt om det resulterar i t.ex. ett prenumerationsstipendie på 50 000 kr per termin så länge du pluggar? Här kommer en lista på vart du kan hitta stipendier att söka:

  • Via ditt universitet / lärosäte. Gå in på lärosätets hemsida och leta efter information om stipendier. Tänk på att både universitet i stort kan ge ut stipendier men det kan även finnas sektionsspecifika stipendier.
  • Via studentföreningar eller nationer. Se över vart du är medlem och leta efter stipendier på föreningarnas hemsidor. Var inte rädd för att bli medlem i nya nationer eller föreningar om det visar sig att de också har lämpliga stipendier att söka.
  • Länsstyrelsen har en databas över alla stiftelser där du kan söka stipendier. Välj den länsstyrelse där du studerar eller där du kommer ifrån. Leta efter lämpliga stipendier för just dig. https://stiftelser.lansstyrelsen.se/
  • Gå in på kommunhemsidan för kommunen du studerar i eller den du kommer ifrån. Sök efter stipendier. Ofta ger kommunerna ut stipendier till ambitiösa studenter inom olika områden.

Tips för sökandet

  1. Uppfyll kriterierna: Den hårda sanningen är att stipendier ofta handlar om att uppfylla kriterier. T.ex:

    • Komma från rätt plats
    • Plugga rätt ämne
    • Utöva rätt idrott
    • Ha rätt intressen, t.ex. entreprenörsskap, finans eller musik.

    Det är därför väldigt viktigt att du lägger mycket tid på din kartläggning över vilka stipendier du har rätt att söka. Du kan använda ovanstående som sökparameter när du letar runt. Sen lägger du mycket tid och energi på de ansökningar du har bäst chans att få. Säkerställ att du verkligen bekräftar att du uppfyller alla kriterier med rätt papper, intyg m.m en extra gång innan du skickar in din ansökan.

  2. Var personlig: Student Brew rekommenderar även att du är personlig i din ansökan om möjligheten ges. Stipendier förmedlas för det mesta av stiftelser som grundats av ett särskilt syfte. Ofta för att hylla en person eller en sak. Läs på om utgivaren av stipendiet och försök hitta igenkänningsfaktorer som du kan använda för att beskriva din egen situation.

  3. Motivera vad du ska ha pengarna till: Få stiftelser vill ge pengar till någon som ska fylla på festkassan eller åka till Kanarieöarna. Försök motivera tydligt vad du behöver pengarna till och varför du har svårt att betala själv. Berätta om de positiva effekterna av att du beviljas stipendiet, gärna hur fler människor kommer dra nytta av effekterna. Ju mer exakt du är, med t.ex. en budget, ju mer trovärdig framstår du.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!