Engagera dig i något vid sidan om studierna? - Så ska du tänka

Har du efter en tid i studentlivet insett det överväldigande alternativen av olika engagemang som finns vid sidan av studierna? Allt ifrån nationsliv, kårer, skolsektioner, sportföreningar, fristående föreningar och andra organisationer som söker olika poster? Kanske har du vänner som har valt att engagera sig och själv funderat över om det är något för dig? Kanske känns det som något du borde göra för “det är bra för ditt CV” men är osäker på om du ens vill?

Utbudet av olika ideella engagemang i de flesta städer med större lärosäten är minst sagt stort. Vi på Student Brew har därför satt upp en liten checklista för dig som överväger ett engagemang, redan är engagerad och funderar på mer eller bara vill veta mer om hur du kan tänka:

  1. Det första du bör göra innan du ens funderar över tänkbara engagemang är att se över din nuvarande situation. Har du tid att engagera dig på ett bra och kvalitativt sätt? Har du ork och energi kvar utöver dina studier och andra åtaganden i livet? Ett engagemang är ett åtagande som bygger på din egen initiativförmåga. Fundera över hur många timmar i veckan du har över till ett engagemang på ett bra och hållbart sätt.

  2. När du har kommit fram till hur mycket tid och energi du har att spendera kan du inleda din kartläggning över olika engagemang. Sortera olika alternativ efter omfattningen av engagemanget byggt på din egen situation. Surfa runt på nätet på nationssidor, föreningssidor, kårer och andra fristående föreningar efter öppna poster. Prata med vänner eller personer som är engagerade i de olika organisationerna för att få veta mer. Tänk på att organisationens syfte och engagemangets karaktär kan skilja sig. T.ex. kan du bli ansvarig för sociala medier för en förening som jobbar med entreprenörskap. På så sätt får du öva på marknadsföring samtidigt som du får insikter i företagande.

  3. Som tidigare nämnt bygger engagemang på egna initiativ och därför måste också ditt intresse vara det som styr vad du engagerar dig i. Det finns ingen meningen med att åta sig något som är “bra för ens CV” eller tacka ja till något för en kompis ber dig. Ett lyckat resultat förutsätter att du känner en drivkraft för det du är engagerade i och att du verkligen bidrar till något som just du brinner för. Dessutom är ofta den största vinningen från engagemang de människor som du kommer i kontakt med. Genom att välja engagemang efter dina personliga intressen kommer du få ett utökat nätverk av personer som du vill ha en kontakt med på sikt och som har liknande ambitioner som du.

Sammantaget ska engagemang handla om intresse och egen vilja och inte om en känsla av måste eller press från vänner eller omgivning. Om du inte känner egen drivkraft för ett ideellt engagemang kanske ett extrajobb vid sidan om studierna är ett bättre alternativ som har större effekt på ditt CV och välmående. Att engagera sig är dock en fantastisk möjlighet att träffa nya likasinnade människor, prova på nya områden eller anta sig ansvar i en förlåtande miljö som övning inför arbetslivet. Ett väl valt och anpassat engagemang kan också vara bra för ditt CV och det är något vi på Student Brew rekommenderar att åtminstone överväga. Men låt viljan styra!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!