En karriär på distans

Kan du känna igen dig i kampen att försöka balansera drömmen om en framgångsrik karriär med roliga högavlönade jobb samtidigt som du vill resa, äventyra och vara fri. Ett alternativ till att försöka hantera varje sida enskilt genom yrkeslivet är att optimera sina kompetenser och utbildningsval för att kunna arbeta på distans. Redan innan den globala pandemin hade många svenskar sagt adjö till besvärlig pendling och inlett ett arbetsliv från hemmakontoret eller på annan avlägsen plats. Många arbeten kan idag utföras lika effektivt, om inte mer, på distans.

Distanslivet kommer med för- och nackdelar och när du överväger en anställning av något slag är det viktigt att utvärdera erbjudandet i sin helhet. För vissa har inslagen av flexibilitet, autonomi och förmåga att leva på en plats som de själva väljer företräde framför t.ex. lön. Om du tycker att det är lika viktigt, om inte viktigare, att kunna bo var du vill än att få ut en viss lön från en roll, kommer distansjobb förmodligen att passa dig bra.

Vart finns distansjobben då? Jobbland gjorde en studie 2021 som både ger oss en topplista för de mest utannonserade jobben samt de bäst betalande.

Studien visar att callcenterpersonal och språk- och talpedagoger har störst möjlighet att jobba hemifrån på heltid. Även mjukvaruutvecklare och produktdesigners hittas på listan över yrkesgrupper som oftast erbjuds jobb på distans. Listan visar hur stor andel av de yrkesföra som som har möjlighet att arbeta på distans.

Topplistan nedan är baserad på jobb som utannonserades i mars 2021:

 1. Callcenter - 84 procent
 2. Logoped - 77 procent
 3. Skrivningsvakt - 69 procent
 4. Kundtjänst - 67 procent
 5. Mjukvaruutvecklare - 49 procent
 6. DevOps-integrerare - 46 procent
 7. Administrativ assistent - 44 procent
 8. Produktdesigner - 41 procent
 9. Säljrepresentant - 33 procent
 10. Customer Success Manager - 30 procent

Distansjobben med högst lön

Studien tar även upp vilka yrken som ger bäst lön när man jobbar hemifrån, och där toppas listan av matematiker och företagsjurister.

 1. Matematiker: 61 800 kronor
 2. Företagsjurist: 58 800 kronor
 3. Digital marknadsföring: 46 100 kronor
 4. Mjukvaruutvecklare: 45 500 kronor
 5. Revisor: 44 000 kronor
 6. Utvecklare inom spel och digital media: 43 800 kronor
 7. Webbutvecklare/webbdesigner: 42 800 kronor
 8. Företagssäljare: 42 500 kronor
 9. Rekryterare: 42 400 kronor
 10. Psykolog: 41 100 kronor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!