En karriär inom rymdindustrin? Kanske inte så high-tech som det låter

Många har en förutfattad mening om att en karriär inom rymdindustrin är reserverad för högbegåvade fysiker och galna entreprenörer som Elon Musk. Faktum är dock att rymdindustrin är mer än bara raketer och experimentella forskningsprojekt och påverkar våra liv på vardaglig basis allt mer. Karriärmässigt är det en växande industri med ett ökat behov av nya talanger, även för dig som hittills bara har berört rymden i morgonblaskans horoskop. Markus är anställd som konsult på AFRY och jobbar just nu på ett nyetablerat startup inom rymdindustrin. Vi fick chansen att intervjua Markus om en vanlig dag på jobbet och höra om vad det är han tycker lockar med rymden.

Vad får du göra som konsult hos ett rymd-startup?

“Mina arbetsuppgifter är väldigt varierande och kan vara alltifrån mer teknisk dataanalys till direkt affärsutveckling. Det kan t.ex. handla om att designa och se över olika system till att söka finansiering i olika former. Eftersom att bolaget jag arbetar för är relativt nyetablerat handlar mycket av mitt arbete just nu om att hitta och etablera kontakt med nya leverantörer och kunder från hela världen.”

Hur kom du in på rymdindustrin?

“Jag introducerades till rymdindustrin under mitt examensarbete som ingenjör när jag undersökte hur man med bild-data från satelliter och maskininlärning automatiskt kunna detektera sopansamlingar i sub-Sahara. Det intresserade mig mycket att arbeta med bild-data på det sättet, då jag länge haft fotografi som intresse. Kombinationen av det och min utbildning blev perfekt och sedan examen har jag mer eller mindre fortsatt inom rymdindustrin med olika projekt.”

Vad är det som lockar med rymdindustrin?

“Det är en väldigt spännande bransch som växer snabbt, inte minst i Sverige. Mycket av arbetet är teknikdrivet och innehåller en hel del spännande forskning samt innovation kring coola saker. Det är dock viktigt att komma ihåg att rymdområdet är likt rymden omfattande, då det täcker in allt från utveckling av rymdraketer till systemutveckling, kommunikation, hållbarhet eller data-analys - så det finns en bred variation av olika organisationer och roller.”

Vad har du för tips till en student som är intresserad av att börja inom rymdindustrin?

“Många har en föreställning om att rymdindustrin är high-tech och kräver väldigt hög kompetens inom området. Det gör att många inte vågar söka jobb eller avstår att ge sig in på området. Men det är inte sant! Givetvis finns mycket tekniska eller komplexa krav som kräver expertkompetens, men det finns även ett stort behov av andra mindre tekniska kompetenser - precis som i vilken annan bransch som helst. Så mitt bästa tips är att våga! Våga söka jobb inom rymdindustrin och våga tro på att du besitter tillräckligt med kompetens för att på ett bra sätt bidra till en spännande bransch. Kanske börja med en uppsats eller ett examensarbete inom området?”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!