Hört att du bli smart av att läsa men hittar inte tiden? Testa det här.

Det sägs att Bill Gates läser och noterar innehållet i över 50 böcker per år, eller i genomsnitt en bok i veckan. Det är ingen hemlighet att framgångsrika människor tenderar att läsa stora mängder böcker och på så sätt konsumera mycket kunskap. Som student, ofta redan tvingad genom stora mängder kurslitteratur och omgiven av distraktioner som TikTok eller nationsfest, kan det dock vara svårt att motivera sig till att beta av svårsmälta kompetenshöjande böcker. Misströsta ej, Student Brew har en lösning för den late.

Vad är Blinkist?

Blinkist är en “bokapp” som istället för att erbjuda ett digitalt bibliotek av hela böcker erbjuder ett register av summeringar. Blinkist läser, analyserar och summerar innehållet i välkända böcker i korta så kallade “Blinks”. Varje blink är mellan 1-3 min och en hel bok består av mellan 5-10 blinks. Summeringarna går att lyssna på eller läsa i appen. Temat på utbudet tjänsten är “kompetenshöjning” och böckerna är inom kategorier som “karriär och framgång”, “ekonomi”, “personlig utveckling”, “kommunikation”, “motivation”, “produktivitet” etc. Innehållet i böckerna kan dock variera mellan tips på hur du blir mer produktiv till hur du stärker din relation med din partner.

Räcker verkligen en 15 minuters summering?

För att svara på frågan huruvida en 15 minuters summering kan ersätta kunskapen som följer av att läsa en hel bok är svår att svara på. Blinkist har gjort ett strålande jobb av att plocka ut och redogöra för “key takeaways” i böckerna. Det väl genomtänkta formatet och den färdiga analysen ger en bra förståelse för vad författaren vill förmedla i boken. Ofta ges även exempel på hur du kan tillämpa resonemangen eller insikterna i ditt eget liv. Vill du dock ha alla detaljer och säkerställa att du verkligen förstår kontexten är det nog bättre att läsa hela boken. Med referens till tidigare artikel om “paretoprincipen” kanske Blinkist redogör för 80% av innehållet på 20% av tiden? Kom då ihåg att 80% är bättre än 0%, vilket är vad du får om du inte läser alls.

Kombinera summeringar med hela böcker

Att lyssna eller läsa korta summeringar kan vara ett första steg mot ett mer litterärt liv. Du kanske kan lyssna på summeringar när du går till föreläsningen, är ute och promenerar eller har perioder med mycket annat. Sen när du har mycket tid över, t.ex. under sommarlovet, kan du passa på att djupdyka i detaljerna av en hel bok. Hursomhelst fyller summeringstjänster som Blinkist en värdefull funktion för dig som vill lära dig mycket på kort tid. Varför inte prova själv? Blinkist erbjuder en gratis testvecka. Följ länken: https://www.blinkist.com/en/onboarding/welcome-wizard/start

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!