Är verkligen CSN ett bra lån?

Kanske har du någon gång hört frasen “CSN är det bästa lånet du kan ta”? Men borde du verkligen ta CSN om du har råd att betala för din studietid med egna medel? Även om vi på Student Brew inte vågar svara på frågan huruvida CSN är det bästa lånet genom historien av monetära lån eller inte så finns många fördelar med att ta ett studielån, även om du har råd att betala för studierna själv. Här förklarar vi varför:

För eller senare behöver de allra flesta ta ett lån

Den vanligaste användningen av det ekonomiska stödet från CSN är att finansiera sitt liv medan du studerar, vilket kan ses som en investering i sig själv då det förhoppningsvis leder till ett framtida jobb och en tillfredsställande lön (läs om vilka utbildningar som löner sig ekonomiskt här). För dig som inte har egna medel att finansiera dina studier är CSN kanske det enda alternativet. Men för dig som har mycket besparingar eller kan jobba samtidigt kanske du skulle kunna klara dig utan? Även om är så fallet så behöver du förlänga tidsperspektivet lite. Ställ dig själv frågan, om jag inte tar ett lån nu, kommer jag istället behöva ta ett lån i framtiden? T.ex. för kontantinsatsen i en lägenhet eller för andra större inköp. De allra flesta behöver för eller senare att ta ett lån för något inköp. Det innebär att frågan snarare blir om vilket lån du vill ta, inte huruvida du behöver ett lån eller inte. CSN har i det avseendet många fördelar i relation till andra lån och det kan därför vara en bra idé att “passa på” att belåna sig nu om du ändå avser göra det i framtiden. Även för dig som aldrig tänker belåna dig så finns det sätt att med förhållandevis liten risk investera ett CSN och överträffa lånets kostnader. På så sätt går det faktiskt att tjäna pengar på CSN, t.ex. för att bygga upp en kontantinsats till ett boende, skapa en ökad ekonomisk trygghet, skapa en buffert för oväntade händelser eller en början på pensionssparande (läs mer om att investera med CSN i nästa Student Brew).

Varför är CSN ett så bra lån?

Initialt är det viktigt att förstå att lån, åtminstone de du tar hos en bank eller en myndighet som CSN, har ett pris. Det priset kommer i form av en ränta. Räntan på CSN-lånet är bland de lägsta räntorna du kan få på ett lån om du jämför med traditionellt bolån eller privatlån (du kan läsa om CSN-räntan här). Orsaken till att räntan är så låg är för att huvudsyftet med organisationen CSN är att främja högre studier och inte att tjäna pengar. Om CSN hade haft en för hög ränta hade resultatet med största sannolikhet varit att färre personer hade börjat studera. Fördelen med en låg ränta är att du inte kommer behöva betala tillbaka mycket mer än själva beloppet du lånat. Idag är CSNs räntan så låg som 0,05 procent (2021) och givet inflationsmålet på 2 procent så kommer i princip det reella värdet av din lån att minska lite i taget för varje år av sig själv. Det här följer av att när du sen är i yrkeslivet och betalar av ditt CSN-lån så kommer du att tjäna mer pengar för varje år som går för att matcha inflationen medan lånebeloppet stannar kvar på samma ränta. En förutsättning för att inflationen ska kunna påverka lånet är CSNs långa återbetalningsperiod som är upp till 25 år.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!