Använd friktion för bättre studentvanor

Ett av de mest konkreta sätten till personlig utveckling i vardagen är att se över dina vanor. Vanor är inövade beteenden som på nästintill automatik styr oss i våra ageranden och rutiner. Något som gör dem svåra att öva in och svåra att bli av med. Många av oss vet om våra dåliga vanor som t.ex. för mycket mobiltid, hoppa över träningen eller skjuta på plugget.

Det finns många råd om hur du kan öka antalet bra vanor och bli av med dåliga. Vi på Student Brew vill ge ett konkret tillvägagångssätt som vi upplever har stor effekt, nämligen att använda det som kallas för “friktion”. Grundprincipen är att med små knep försöka minska friktionen för önskade vanor och öka friktionen för oönskade. Friktionen styrs genom att förenkla alternativt försvåra för den vana du vill börja med eller öva bort. Här kommer några konkreta exempel på vanliga scenarior:

Vanliga vanor att vilja bli av med:

  • Minska mobiltid på t.ex. sociala medier - Gör mobilen svåråtkomlig. Lägg den alltid så långt ifrån dig som möjligt. T.ex. lägg den i sovrummet om du är i vardagsrummet eller lägg den i väskan om du sitter och pluggar. Öka längden på din lösenkod och gör sociala media appar svåråtkomliga på skrivbordet?
  • Sluta prokrastinera plugget - Blockera dina flyktvägar. Vad är det du gör istället för att plugga när du skjuter upp det till framtiden? Blockera alternativen du har till att göra det som du har planerat. Det kan t.ex. vara att stänga av internet om du inte behöver det för uppgiften, ta bort mobilen från bordet eller dra ur sladden från TVn. Lägg istället fram böckerna på bordet hemma så du ser dem tills du har slutfört det du borde.

Vanliga vanor att vilja öva in:

  • Träna mer - Minska friktionen att ta dig till gymmet. T.ex. lägg fram träningskläder dagen innan på en stol, bestäm en exakt tid när du ska till gymmet och vad du ska göra på träningen. Börja med korta träningar, t.ex. 20 minuter och öka sen successivt.
  • Gå upp tidigare - Öka glädjen i att gå upp. T.ex. preppa kaffebryggaren dagen innan så allt du behöver göra är att klicka på en knapp när du går upp. Lägg fram något gott kvällen innan som du verkligen är sugen på när alarmet ringer. Försök hitta på någon form av belöning som väntar om du går upp på den tid du önskat.

Genom att försvåra för oönskade beteenden och förenkla för önskade med små knep och justeringar i vardagen kan du bygga bättre vanor. James Clear skriver i sin bok “atomic habits” att vanor är som personlig utvecklings “ränta-på-ränta effekt”. Små förändringar gör stor skillnad över tid. Ett tips är att läsa hela boken för mer råd om hur du bygger bättre vanor.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!