Mer sömn ger inte alltid mer energi - här är 6 olika sätt att vila.

Har du någon gång känt dig riktigt trött och utmattad och försökt lösa det genom att sova mer men ändå fortsatt känna dig utmattad? En vanlig missuppfattning som kan förklara varför inte mer sömn botar din trötthet är att sömn och vila inte är utbytbara.

Genom våra liv blir vi skolade i att bra sömn gör oss utvilade. Men genom att bara fokusera på sömnen missar vi andra viktiga dimensioner av vila och återhämtning. Här kommer en 6-dimensionell syn på vila som kan hjälpa dig att fylla på med ny energi i livet.

 1. Fysisk vila, aktiv och passiv.

  Fysisk vila är vila från fysisk aktivitet och belastning. Passiv vila räknas som sömn och korta naps medan aktiv vila innebär aktiviteter så som yoga, stretching och massage.

 2. Mental vila

  Oftast om du känner sig irriterad, glömsk och har svårt att koncentrera sig så kan det handla om att du behöver mental vila.

  För att få in mer mental vila schemalägg korta pauser varje två timmar under dina dagar. Ett annat knep för mental vila är att ha ett anteckningsblock bredvid sängen som du kan skriva ner vad du tänker på när du har svårt att sova.

 3. Sinnesvila

  Sinnesvila handlar mer om dina sensoriska sinnen. Mycket starkt ljus, skärmar, bakgrundsljud t.ex. vid för många zoomföreläsningar kan ge dig huvudvärk och trötthet. Ta regelbundna korta pauser från elektronik och annat störande under dagen.

 4. Kreativ vila

  Den här typen av vila är extra viktigt för den som måste lösa problem och komma på nya idéer, vanligt inte allra minst hos studenter. Om du känner dig inspirationslös eller har fastnat i uppsatsen kan kreativ vila vara lösningen. Ta promenader i naturen eller varför inte gå på konstmuseum och bli inspirerad.

 5. Emotionell vila

  Att alltid finnas där för sina kompisar eller nära och kära med deras problem kan vara belastande, speciellt ifall du själv inte har någon som du kan ventilera dina känslor med. För att vila emotionellt behöver du göra tid och rum för att fritt kunna uttrycka dina känslor. Se över dina relationer och se till att hänga mer med dem som ger dig energi och mindre med dem som tar din energi.

 6. Spirituell vila

  Den sista typen av vila är spirituell vila som handlar om att skapa ett band utöver det fysiska och mentala och känna en djup känsla av tillhörighet, kärlek, acceptans och mening. För att få spirituell vila delta i något större än dig själv, be, meditera eller bidra till en gemenskap på daglig basis.

  OBS: Om du lider av svår kronisk trötthet kan det vara relaterat till ett flertal hälsoproblem, konsultera med en läkare ifall din trötthet fortsätter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!