5 myter inför arbetsintervjun

Created: April 14, 2022 10:05 AM GIF: <div style="width:100%;height:0;padding-bottom:83%;position:relative;"><iframe src="https://giphy.com/embed/npXdx0ZqUCkucMXrfk" width="100%" height="100%" style="position:absolute" frameBorder="0" class="giphy-embed" allowFullScreen></iframe></div><p><a href="https://giphy.com/gifs/theoffice-episode-13-the-office-tv-npXdx0ZqUCkucMXrfk">via GIPHY</a></p>

https://giphy.com/embed/npXdx0ZqUCkucMXrfk

5 myter inför arbetsintervjun

Det finns många knep, metoder och teorier om hur du bäst utför en anställningsintervju. Att förbereda sig är viktigt men för mycket övning och att vara för tillrättalagd kan ibland vara kontraproduktivt. I en artikel i Forbes lyfter karriärexperten Kourtney Whitehead några vanliga myter som kan vara bra att känna till.

Myt 1: Att läsa på om företaget är det viktigaste

Kännedom om företaget du söker jobb hos är viktigt men är ofta en punkt många lägger för mycket tid på. Rekryterare är inte intresserade av dina kunskaper om företaget utan om dig och din karriär. Dvs lär dig tillräckligt mycket om organisationen för att verka påläst och intresserad men lägg övrig tid på att förbereda bra exempel och beskrivningar av dig och dina förmåga.

Myt 2: Intervjuare vill göra det svårt för dig

Många personer har en föreställning om att intervjuare vill testa dig och om du inte är tillräckligt snabbfotad kommer du inte att få jobbet. Istället för att förbereda dig på att sitta i heta stolen bör du utgå från att intervjuaren har goda avsikter och vill lära känna dig. Att visa sig sårbar, be om förtydliganden på frågor du inte förstår eller erkänna att du saknar svar är ett sätt visa sympatisk förmåga.

Myt 3: Du måste vara redo att klara av jobbet direkt

Sjävklart är det viktigt att vara kvalificerad för ett jobb men det innebär inte att du måste vara fulländad från dag ett. Ofta särskiljs vad som är nödvändiga krav för en tjänst och vad som är önskvärda kompetenser. Genom att vara uppriktig med att du kommer behöva lite inlärningstid för vissa områden visar du att är ärlig och självmedveten.

Myt 4: Att vara unik är en dålig sak

Förutom i särskilda branscher, t.ex. väldigt kreativa, är intervjuer sällan rätt tillfälle att ha en excentrisk outfit eller prata överdrivet om udda intressen. Däremot är det viktigt att visa dina unika personlighetsdrag och ge en äkta bild av dig själv och i vilken organisationskultur du passar in i. Försök lyfta fram dina särskiljande karaktärsdrag i relation till hur de kan användas för att lösa problem eller stärka företaget.

Myt 5: Du kan inte förbereda dig för mycket

Att öva in svar och förbereda varenda ord inför din intervju kan vara en dålig strategi. Det finns en risk att samtalet blir stelt när du anstränger dig för att komma ihåg vad du förberett och du kan fastna i inövade formuleringar. Om det skiner igenom att du inte klarar av att improvisera eller vara dynamisk i olika situationer kommer du att framstå som stel och mindre flexibel. Förbered dig till den grad att du känner dig bekväm, påläst och redo men memorera inget.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!