4 alternativa aktiviteter till meditation

Meditation är något som hyllas extremt mycket inom personlig utveckling och det anses av många “self-help-experter” vara som en magisk kur. Meditation ökar lugn och medkänsla, minskar stress och förbättrar fokus och koncentration. Men meditation fungerar inte för alla. 2017 utfördes en studie som visade att en stor del av personer som mediterat upplevt effekter som rädsla, smärta, yrsel, paranoia, dysfori och andra “utmanande” effekter. Det här betyder inte att du absolut inte ska meditera. Testa, det kanske fungerar för dig, men ifall det inte fungerar så finns det alternativ. Nedan hittar du 4 alternativ till meditation som du kan prova.

1. Visualisering

Visualisering handlar om att aktivt tänka och visualisera sig någonting. Detta kan vara för att få distans till ens känslor men även som ett slags safe-place som alltid är med en. Någonting som är vanligt är att försöka visualisera sig en lugn och skön plats där du kan vara ifall det blir för mycket stress. Testa att skapa din egna lilla “zen-trädgård” som alltid är med dig.

2. Trumma

Här kommer en liten otippad aktivitet. Många kanske inte ser det som lugnande att trumma men i en studie så visade det att trumma resulterade i minskad ångest, depression och generellt mentalt välmående.

3. Morgonsidor

Morgonsidor (morning pages) är ett kreativt verktyg skapat av författaren Julia Cameron i hennes berömda bok “The Artist’s Way”. För att göra dem så skriver du tre stycken sidor av text det första du gör på morgonen, skriv utan att stanna upp och låt alla dina tankar hamna på papper. Morgonsidor är ett vanligt verktyg för författare att bryta igenom platåer men det kan även vara ett effektivt sätt att bli lugnare. Ifall du inte vill skriva 3 stycken långa sidor så är detta likt att skriva dagbok. För att skriva dagbok se vår guide från förra veckans nyhetsbrev.

4. Promenader

Att gå en promenad är enkelt och tillgängligt för många. Gå ut på en promenad utan ett specifikt mål, gå bara ut och titta på omgivningen och försök slappna av. Utöver de fysiska fördelarna med promenader så har det även visat sig att promenader minskar stress och ökar kognition bland äldre vuxna.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!