10 olika varianter av distansjobb

En växande trend under och efter pandemin är distansarbete. Inte bara möjligheten till att arbeta på distans utan även hela organisationer som omstrukturerar och satsar helt på distans. Men “helt distans” är inte den enda kategorin av distansarbete ett företag kan implementera. Här kommer 10 olika faser/sorter av distansarbete:

 1. Ingen distans

  Precis som namnet antyder. Inget distansarbete.

 2. Distanstid

  Distanstid kan ses som att jobbet tillåter distans ibland. Alltså att det är tillåtet att jobba på distans men det är inte normen. Folk får t.ex. jobba på distans några dagar i veckan men inte alla.

 3. Distans med undantag

  Distans med undantag handlar om att majoriteten av företaget jobbar inne på kontor medan några av de anställda jobbar på distans på heltid. Detta beror oftast på den anställdas roll eller plats.

 4. Tillåtet med distans

  Denna förklarar sig själv rätt bra. Det handlar om att majoritet av alla anställda har möjligheten att jobba på distans. De som jobbar på plats och alltså inte på distans gör ofta detta på grund av att de har ett fysiskt arbete eller behöver tillgång till något som inte går att flytta.

 5. Hybrid-distansarbete

  Hybrid-distansarbete handlar om att några av de anställda jobbar heltid på distans. Denna typ av distansarbete kan variera väldigt mycket mellan olika jobb och är därför svår att definiera.

 6. Distansdagar

  Distansdagar är ett sätt att förenkla arbetet genom att bara behöva bry sig om en plats att organisera och ta hand om åt gången. På distansdagarna jobbar alla på distans och på kontorsdagarna så jobbar alla på kontoret.

 7. Distans först

  Distans först-organisationer optimerar för att jobba på distans. De skapar dokumentation, policys och andra arbetsflöden som gör att organisationen kan fungera 100% på distans.

 8. Endast distans

  En organisation som jobbar endast distans har inget fysiskt kontor och allt arbete sker på distans. Skillnaden på denna typ och helt distans är att dem flesta anställda inom denna typ är lokaliserade inom samma geografiska region vilket leder till liknande arbetstider.

 9. Helt distans

  Organisationer som jobbar helt distans har inga kontor och jobbar globalt över ett flertal tidszoner. Genom asynkron kommunikation och dokumentation så gör man det möjligt att jobba globalt oavsett tidszon med minimalt antal möten.

 10. Strikt distans

  Strikt distans tar distansarbete till det extrema. Personer möts inte fysiskt och synkrona möten tillåts inte. Allting måste alltså ske asynkront och ingenting får ske i realtid.

För guider och annat om distansarbete: https://about.gitlab.com/company/culture/all-remote/guide/

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Vill du få liknande innehåll som detta varje måndag. Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Helt gratis!